Artikel Eindhovens Dagblad

Doc datum  11-12-2009  

 

Doc Type Pers publicatie
Herkomst EindhovensDagblad 9-7-2021
Opm  
Ref Simon Rood
   

 

Burgemeester is klaar met de jeu-de-boulers in Gerwen: weg met dat toilethuisje!

GERWEN - De jeu-de-boulers van D’n Busser in Gerwen moeten nu écht hun schuilhut annex toilethuisje op gaan ruimen. Burgemeester Maarten Houben is er klaar mee dat de leden zich blijven beroepen op vermeende beloftes uit het verleden.

09-07-21, 10:00

Het gewraakte, illegaal geplaatste schuilhuisje bij jeu-de-boulesbaan in Gerwen. © Rene Manders/DCI Media

De kwestie sleept al jaren, om precies te zijn sinds 2010. Toen kregen de leden van D'n Busser een jeu-de-boulesbaan van de gemeente op de hoek van de Van Kemenadelaan en Laar in Gerwen. Prompt zetten zij er een afsluitbaar hek omheen en even later ook een plashuisje.

Die beide bouwwerken waren en zijn nog altijd niet toegestaan, volgens het bestemmingsplan. Bovendien was de baan bedoeld als openbaar toegankelijk en daar hoort geen hek bij, zegt de gemeente al langere tijd. De mannen van D’n Busser willen de boel echter laten staan, omdat volgens hen oud-wethouders en ambtenaren destijds mondeling toestemming hadden gegeven.

Kan nog wel eens een duur plasje worden 

Zij weigeren dan ook de bouwsels op te ruimen en te verkassen naar het plein bij gemeenschapshuis D’n Heuvel. Dat eist de gemeente al een poosje en sinds dit voorjaar zelfs onder dreiging van een dwangsom van 1500 euro per week. Dat kan dus nog wel eens een duur plasje worden. De boulers van D’n Busser willen pas verhuizen als D’n Heuvel is opgeknapt, maar dat duurt nog jaren.

Om duidelijkheid te krijgen in de kwestie rondom het plashuisje, stelde gemeenteraadslid John Geven (W70) vorige maand negen schriftelijke vragen aan wethouder Joep Pernot. Geven wilde voor eens en altijd weten: zijn er nou ooit beloftes gedaan waar D’n Busser zich op kan beroepen, of niet?

D’n Busser heeft nooit toestem­ming gekregen voor een vast plashuisje, laat staan een hek

Burgemeester Maarten Houben

Nee dus, aldus Houben, die de antwoorden namens Pernot per brief aan Geven heeft gestuurd. Kort samengevat: D’n Busser mocht in 2010 alléén een mobiele toiletunit plaatsen, die na het spelen van wedstrijden naar een opslag gereden moest worden. D’n Busser heeft nooit toestemming gekregen voor een vast plashuisje, laat staan een hek.

‘Minnelijke’ oplossing niet gelukt

Het klopt wel, dat het vaste huisje - eenmaal gebouwd - nog even mocht blijven staan, als de boulers maar op korte termijn zouden verhuizen naar D’n Heuvel. Nu de renovatie daarvan voor jaren is uitgesteld, vervalt die gedoogafspraak, aldus Houben. De afgelopen jaren zegt Houben geprobeerd te hebben er ‘minnelijk’ uit te komen, maar dat is niet gelukt. Daarom wil hij een dwangsom inzetten. 

De jeu-de-boulers laten weten dat zij zich nog beraden op een vervolgstap. „We gaan nog overleggen met de dorpsraad van Gerwen”, zegt voorzitter Jan Hoeve. „We hebben nog geen definitief besluit van de gemeente ontvangen, dus we wachten nog even af.”