Artikel Eindhovens Dagblad

Doc datum  06-05-2020  

 

Doc Type Pers publicatie
Herkomst EindhovensDagblad 06-05-2020
Opm  
Ref Mark Wijdeven
   

 

Illegale hut bij jeu de boulesbaan in Gerwen moet weg

GERWEN - Een toiletruimte annex schuilhut die jeu de boulesvereniging D’n Busser illegaal heeft geplaatst bij hun vaste speelplek in Gerwen moet weg. Na een eerste waarschuwing dreigt een dwangsom.

06-05-20, 07:00

Illegale hut van jeu de boulesvereniging D'n Busser in Gerwen © René Manders/DCI Media

De groene container die de leden van de club gebruiken, staat volgens buurtbewoner Paul Langedijk sinds september vorig jaar op het veldje op de hoek van de Van Kemenadelaan en Laar in Gerwen. Er is geen vergunning voor aangevraagd.

Ultimatum van gemeente

 

Vorig jaar trok Langedijk meteen aan de bel bij de gemeente. Hij zegt dat meer omwonenden zich storen aan het ‘schijthuisje’ bij de jeu de boulesbaan die nota bene van de gemeente is. Na twee controles in september en november is er in januari een ultimatum aan de vereniging opgelegd.

Ook zelf zat Langedijk niet stil. Hij maakte een speciale website en stapte zelfs naar de rechter. Zijn verzoek om de gemeente te dwingen op te treden werd echter afgewezen omdat hij niet direct bij het veldje woont.

Langedijk laat het er niet bij zitten. De bewoner van de Van Kemenadelaan wil meer buurtbewoners mobiliseren.

Niet wenselijk

 

Aan de plaatsing van de illegale hut ging al veel vooraf. Toenmalig W70-wethouder Martien Jansen beloofde de jeu de boulesvereniging drie jaar geleden 5000 euro voor de aanschaf en plaatsing van een toiletvoorziening.

Maar dat een toiletruimte op de groenstrook niet is toegestaan hadden de club en de wethouder zich niet gerealiseerd. 

Gemeenteambtenaren kwamen bovendien tot de conclusie dat de hut niet wenselijk is vanwege verdere aantasting van het groene karakter van de omgeving. 

Een poging om de club te verhuizen naar een plek in het centrum van Gerwen bij dorpshuis D’n Heuvel mislukte omdat de jeu-de-boulers niet weg willen.

In strijd met advies

 

Bij wijze van hoge uitzondering besloot de gemeente daarom eind 2018 onder strikte voorwaarden alsnog mee te werken aan de komst van een toiletvoorziening. In strijd met het advies van ambtenaren kreeg de club toestemming voor een deels ondergrondse toiletruimte die in de groene omgeving zo min mogelijk zou opvallen.

Waarom het ondergrondse ontwerp niet is gerealiseerd en de groene container is geplaatst, wil voorzitter Jan Hoeve van D’n Busser niet zeggen. De vereniging heeft een reactie naar de gemeente gestuurd na de eerste waarschuwing in januari. Op de argumenten gaat de voorzitter ook niet in. ,,De gemeente wil met ons in gesprek. Ik wil dat eerst afwachten.’’

De gemeente wil nog een paar mogelijkheden bespreken, zegt een woordvoerder. ,,Maar de container zo laten staan is géén optie’’, benadrukt ze.